Милонгеро радио на: Facebook | Радио МОФ

Sunday, April 14, 2013

Едгардо Донато - уругвајскиот гениј

На неговиот роденден, го слушаме оркестарот на Едгардо Донато, еден од најголемите уругвајски танго музичари. Уште пред да го формира својот оркестар, неговиот потпис стои под една од најпознатите композиции во историјата на танго музиката- „A media luz“.

Специфично за Донато е неговото „пицикати“, како и широчината на музичкиот израз на неговиот оркестар.

Оваа епизода слушаме една драматична танда на Карлос Ди Сарли, со извонредните вокали на Аргентино Ладесма и Орасио Касарес.

Во „Модерна танго музика“ овојпат се запознаваме со моќниот вокал на Адриана Варела, а танго магијата ќе ни ја пренесе „Gloria".

На крајот слушаме и еден прекрасен француски валс со хармониката на Лидие Авре.


Во оваа епизода слушавме
 • Cordobesita - Osvaldo Fresedo (Roberto Ray)
 • Yo soy el tango - Anibal Troilo (Francisco Fiorentino)
 • Fumando Espero - Carlos Di Sarli (Argentino Ladesma)
 • Ciudado con los cincuenta - Carlos Di Sarli
 • El jaguel - Carlos Di Sarli
 • Hasta siempre amor - Carlos Di Sarli (Horacio Casares)
 • El adios - Edgardo Donato (Horacio Lagos)
 • A media luz - Edgardo Donato (Horacio Lagos)
 • El huracan - Edgardo Donato (Felix Gutierrez)
 • Ella es asi - Edgardo Donato (Horacio Lagos)
 • La tapera - Edgardo Donato (Felix Gutierrez)
 • Malena - Adriana Varela
 • Volver - Adriana Varela
 • Ventaron - Adriana Varela
 • Gloria - Alfredo De Angelis (Carlos Dante)
 • Gloria - Quinteto Don Pancho
 • Tivoli - Lydie Auvray
 • Que te mporta que te llore - Miguel Calo

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди

Sunday, April 7, 2013

Гарсија - ѕвезда во сенка

Добро стегнат и исполиран, оркестарот на Хозе Гарсија можел да се носи со најдобрите оркестри на Златното доба како оние на Д`Ариенцо, Кало, Канаро, Фреседо. Неговиот голем талент доаѓа до израз во изразот на неговиот оркестар популарно наречен „Сивите лисици на Хозе Гарсија“.

Кога се повлекува од музичка активност во 1950 година, во Аргнетина паѓа во заборав, но за изненадување неговата популарност никогаш не згаснала во Колумбија, каде што во текот на својата кариера снимил неколку плочи, а популарен останува и во Чиле.

Најпрепознатлив вокал за оркестарот на Гарсија е оној на Алфредо Рохас.

Оваа епизода во „Современа танго музика“ го слушаме и Даниел Мелинго - една од ѕвездите кои во 2009 година во Скопје гостуваше на Оф фест.

Во „Танго магија“ споредуваме две верзии на "Milonga sentimental", а во повеќе од танго слушаме извадок од саундтракот на „Господин и госпоѓа Смит“ - "Assassin's tango" на Џон Пауел.


Во оваа епизода слушавме
 • Una vez - Orquesta tipica Victor (Ortega del Cerro)
 • Calquer cosa - Armando Lacava (Angel Vargas)
 • La tupungatina - Osvaldo Pugliese
 • Entrador - Osvaldo Pugliese
 • A mis compañeros - Osvaldo Pugliese
 • Para dos - Osvaldo Pugliese
 • Junto a tu corazon - José García (Alfredo Rojas)
 • Farolito de papel - José García (Alfredo Rojas)
 • Fea - José García (Alfredo Rojas)
 • El Once - José García
 • En un bondi color humo - Daniel Melingo
 • Montmartre de hoy - Daniel Melingo
 • Tu misterio - Gotan project (Daniel Melingo)
 • Milonga sentimental - Carlos Gardel
 • Milonga Sentimental - Francisco Canaro (Ernesto Fama, Angel Ramos)
 • Assassin's tango - John Powel
 • Saludos - Miguel Caló

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди