Милонгеро радио на: Facebook | Радио МОФ

Sunday, March 31, 2013

Де Ангелис - совршениот баланс

Ако за некој оркестар може да се каже дека го нашол совршениот баланс меѓу ритамот и мелодијата - тоа е оној на Алфредо Де Ангелис. Тој никогаш не се ни обидувал да направи повеќе од музика за танцување, а за тоа публиката го наградила со неверојатна популарност која не престанува дури ни денес.

Големината на Де Ангелис, сепак, не завршува само на популарноста како музика за танцување. Во неговите изведби може да се најде многу повеќе од тоа - некои парчиња музика се мали уметнички ремек дела.

Покрај Де Ангелис, оваа епизода слушаме и една ритмична танда на Рикардо Тантури со вокалот на Алберто Кастижо.

Во „Модерна танго музика“ се запознаваме со импресивната приказна на Оркеста Ел Аранке - еден од најдобрите современи танго оркестри.

Танго магијата ни ја доловуваат две верзии на валсот "Lagrimas y sonrisas", а во „Повеќе од танго“ ја слушаме „Begin for Julia“ на српскиот композитор Борис Ковач.


Во оваа епизода слушавме
 • Llorar por una mujer - Enrique Rodriguez (Armando Moreno)
 • Fuimos - Osvaldo Pugliese (Roberto Chanel)
 • Pocas palabras - Ricardo Tanturi (Alberto Castillo)
 • La vida es corta - Ricardo Tanturi (Alberto Castillo)
 • Noches de colon - Ricardo Tanturi (Alberto Castillo)
 • Recuerdo malevo - Ricardo Tanturi (Alberto Castillo)
 • Entre tu amor y mi amor - Alfredo De Angelis (Juan Carlos Godoy)
 • Remolino (Remolinos) - Alfredo De Angelis (Carlos Dante, Julio Martel)
 • Gloria - Alfredo De Angelis (Carlos Dante)
 • Pobre flor - Algredo De Angelis (Carlos Dante, Julio Martel)
 • Pavadita - Alfredo De Angelis
 • Mi dolor - Alfredo De Angelis
 • Marioneta - El Arranque
 • Una emocion - El Arranque
 • Mariposita - El Arranque
 • Que te importa que te llore - El Arranque
 • Lagrimas y sonrisas - Rodolfo Biagi
 • Lagrimas y sonrisas - Alfredo Gobbi
 • Begin for Julia - Борис Ковач
 • Humillacion - Juan D'Arienzo (Hector Maure)

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди

Sunday, March 24, 2013

Адолфо Карабели - заборавениот великан

И покрај фактот што без неговата работа немало да имаме многу извонредни танго феномени, како на пример оркестарот на издавачката куќа Виктор, историјата неправедно го имаше заборавено речиси половина век.

Адолфо Карабели беше повторно откриен при издавањето на една колекција на стари танго оркестри и од тогаш неговото име блесна меѓу великаните на старата гарда.

Оваа епизода слушаме една магична танда на оркестарот на Хектор Варела, а во „Модерна танго музика“ се запознаваме со музиката на Секстето мајор.

Танго магијата овојпат ни ја доловува „A media luz“ - едно од богатствата кое ни доаѓа од главниот град на Уругвај - Монтевидео, а во повеќе од танго ја слушаме славната „Por una cabeza" во изведба на Уго Диаз.


Во оваа епизода слушавме
 • Adios Buenos Aires - Orgquesta tipica Victor (Angel Vargas)
 • Malena - Lucio Demare (Juan Carlos Miranda)
 • Fueron tres años - Hector Varela (Argentino Ladesma)
 • Que tarde que has venido - Hector Varela (Argentino Ladesma)
 • Historia de un amor - Hector Varela (Rodolfo Lesica)
 • Y todavia te quiero - Hector Varela (Rodolfo Lesica)
 • Mi refugio - Adolfo Carabelli (Alberto Gomez)
 • Cantando - Adolfo Carabelli (Alberto Gomez, Mercedes Simone)
 • Pa que lagrimear - Adolfo Carabelli (Carlos Lafuente)
 • Cuatro palabras - Adolfo Carabelli (Charlo)
 • La peregrinacion - Sexteto mayor
 • Nostalgias - Sexteto mayor
 • Adios noniño - Sexteto mayor
 • A media luz - Rosita Quiroga
 • A media luz - Edgardo Donato (Horacio Lagos)
 • A media luz - Donato Raciatti (Nina Miranda)
 • Por una cabeza - Hugo Diaz
 • Jamas retornas - Miguel Calo (Raul Beron)

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди

Sunday, March 17, 2013

Ломуто - единство на музиката и танцот

За него како музичар не можеме да кажеме дека бил виртуоз, не можеме да кажеме дека дозволувал премногу креативност, но со својот оркестар направил неверојатно цврст музички израз во кој оној што танцува се вклопува со леснотија. Единството на музиката и танцот не доаѓаат никаде до израз толку добро колку во музиката на Франциско Ломуто.

Препознатливиот стил на Хорхе Омар е уште една дополнителна причина да се сака музиката на Ломуто.

 Во оваа емисија го слушаме и еден од најпознатите современи танго оркестри „Колор танго“ со неколку изведби на познати традиоционални теми.

Во „Танго магија“ се запознаваме со разликите на неколку верзии на прекрасниот валс на Франциско Канаро - „Soñar y nada mas", а во ребриката „Повеќе од танго“ го слушаме Естебан Моргадо со една танго обработка на музиката на британскиот рок бенд Квин.


Во оваа епизода слушавме
 • El adios - Edgardo Donato (Horacio Lagos)
 • Despues del carnaval - Osvaldo Fresedo (Ricardo Ruiz)
 • Cada dia te extraño mas - Miguel Caló (Raul Iriarte)
 • Despues - Miguel Caló (Raul Iriarte)
 • Garras - Miguel Caló (Raul Iriarte)
 • Rebeldia - Miguel Caló (Raul Iriarte)
 • Quiero verte una vez mas - Francisco Lomuto (Fernando Diaz)
 • Muñequita - Francisco Lomuto (Alberto Acuña, Fernando Diaz)
 • San Telmo - Francisco Lomuto (Charlo)
 • Que tiempo aquiel - Francisco Lomuto (Jorge Omar)
 • Nostalgias - Francisco Lomuto (Jorge Omar)
 • Para dos - Color tango
 • Yunta de oro - Color tango
 • Union civica - Color tango
 • Desde el alma - Color tango
 • Soñar y nada mas - Francisco Canaro (Carlos Roldan, Eduardo Adrian)
 • Soñar y nada mas - Anibal Troilo (Francisco Fiorentino, Alberto Marino)
 • Soñar y nada mas - Alfredo De Angelis (Carlos Dante, Julio Martel)
 • Queen tanguera - Esteban Morgado
 • Ventaron - Orquesta tipica Victor (Alberto Gomez)

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди

Sunday, March 10, 2013

Дарко и Соња - повеќе од танц

Кога навистина би знаеле што е тоа танго, сите би танцувале. Прва препрека во тоа се предрасудите - преку холивудските филмови луѓето сфаќаат дека тангото е за суперјунаци, дека обичните луѓе не можат да танцуваат... а знаеме дека тоа не е точно, велат Дарко и Соња во интервјуто во второто издание на „Милонгеро радио“ на Радио МОФ.

Дарко Доџиќ и Соња Живановиќ се подвижници на „Танго натурал“ од Белград (Србија). Тие сметаат дека танго сцената во Скопје бргу ќе се развива, благодарение на формирањето школи каде што систематски ќе се подучува.

Во оваа емисија го претставуваме оркестарот на Педро Лоренц, композитор и бандонеонист. Уште додека свири во оркестарот на Хулио Де Каро, тој го открива талентираниот Освалдо Пулиесе, кого подоцна ќе го ангажира како пијанист во својот оркестар.

Лоренц ја следи иноваторската линија која почнува со Де Каро, а ќе блесне во музичкиот израз на Пулиесе.

Танда на неделата за оваа емисија се четири песни на Родолфо Биаџи, а во „Танго магија“ слушаме две верзии на легендарната "Recuerdo" на Пулиесе.
 

Во оваа епизода слушавме
 • Tres esquinas - Angel D'Agostino (Angel Vargas)
 • Remolino - Francini/Pontier (Raul Beron)
 • Lucienne - Rodolfo Biagi (Alberto Amor)
 • Cuando llora la milonga - Rodolfo Biagi (Alberto Amor)
 • Tus labios me diran - Rodolfo Biagi (Alberto Amor)
 • Me quede mirandola - Rodolfo Biagi (Alberto Amor)
 • No me extraña - Pedro Laurenz (Juan Carlos Casas)
 • Mala junta - Pedro Laurenz
 • Amurado - Pedro Laurenz (Juan Carlos Casas)
 • Paisaje - Pedro Laurenz (Alberto Podesta)
 • Recuerdo - Julio De Caro
 • Recuerdo - Osvaldo Pugliese
 • Gitana rusa - Ricardo Malerba

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди

Sunday, March 3, 2013

Хуан Д`Ариенцо - кралот на ритамот

Кога не би постоел Д`Ариенцо не би знаеле ниту за Биаџи, ниту за Ди Сарли, ниту за Пулиесе. Секако, ниту за, на јавноста најпознатиот танго музичар, Астор Пиацола.

Познат и под прекарот El rey del compas (Кралот на ритамот), Д`Ариенцо на танго музиката ѝ ја даде енергијата неопходна за да опстане во конкуренција на новиот музички феномен - рок ен ролот.

Првата епизода на „Милонгеро радио“ е посветена токму на овој виолинист, композитор и водач на оркестар.

Танда на неделата овојпат се четири ритмични песни на Карлос Ди Сарли, меѓу кои најпозната е "Shusheta".

Од модерната танго музика ова издание ги слушаме „Квинтето реал“, а во „Танго магија“ споредуваме три верзии на "Hotel Victoria".

Во „Повеќе од танго“ ја слушаме "Kiss of Fire" на Луис Армстронг - џез обработка на познатата "El choclo".

Милонгеро радио 1 by Ивица Антески on Grooveshark

Во оваа епизода слушавме
 • Poema - Francisco Canaro (Roberto Maida)
 • Entre tu amor y mi amor - Alfredo De Angelis (Juan Carlos Godoy)
 • Susheta - Carlos Di Sarli
 • Marianito - Carlos Di Sarli
 • Catamarca - Carlos Di Sarli
 • Racing Club - Carlos Di Sarli
 • La Bruja - Juan D'Arienzo (Alberto Echague)
 • Mandria - Juan D'Arienzo (Alberto Echague)
 • Humillacion - Juan D'Arienzo (Hector Maure)
 • Yo no se llorar - Juan D'Arienzo (Alberto Echague, Armando Laborde)
 • Paciencia - Juan D'Arienzo (Alberto Echague)
 • Mi dolor - Juan D'Arienzo (Osvaldo Ramos)
 • Por una cabeza - Quinteto real
 • A media luz - Quinteto real
 • El amanecer - Quinteto real
 • Hotel Victoria - Francisco Canaro
 • Hotel Victoria - Angel D'Agostino (Angel Vargas)
 • Hotel Victoria - Roberto Firpo
 • Kiss of Fire - Luis Armstrong
 • Buscandote - Osvaldo Fresedo (Ricardo Ruiz)

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди