Милонгеро радио на: Facebook | Радио МОФ

Sunday, March 3, 2013

Хуан Д`Ариенцо - кралот на ритамот

Кога не би постоел Д`Ариенцо не би знаеле ниту за Биаџи, ниту за Ди Сарли, ниту за Пулиесе. Секако, ниту за, на јавноста најпознатиот танго музичар, Астор Пиацола.

Познат и под прекарот El rey del compas (Кралот на ритамот), Д`Ариенцо на танго музиката ѝ ја даде енергијата неопходна за да опстане во конкуренција на новиот музички феномен - рок ен ролот.

Првата епизода на „Милонгеро радио“ е посветена токму на овој виолинист, композитор и водач на оркестар.

Танда на неделата овојпат се четири ритмични песни на Карлос Ди Сарли, меѓу кои најпозната е "Shusheta".

Од модерната танго музика ова издание ги слушаме „Квинтето реал“, а во „Танго магија“ споредуваме три верзии на "Hotel Victoria".

Во „Повеќе од танго“ ја слушаме "Kiss of Fire" на Луис Армстронг - џез обработка на познатата "El choclo".

Милонгеро радио 1 by Ивица Антески on Grooveshark

Во оваа епизода слушавме
 • Poema - Francisco Canaro (Roberto Maida)
 • Entre tu amor y mi amor - Alfredo De Angelis (Juan Carlos Godoy)
 • Susheta - Carlos Di Sarli
 • Marianito - Carlos Di Sarli
 • Catamarca - Carlos Di Sarli
 • Racing Club - Carlos Di Sarli
 • La Bruja - Juan D'Arienzo (Alberto Echague)
 • Mandria - Juan D'Arienzo (Alberto Echague)
 • Humillacion - Juan D'Arienzo (Hector Maure)
 • Yo no se llorar - Juan D'Arienzo (Alberto Echague, Armando Laborde)
 • Paciencia - Juan D'Arienzo (Alberto Echague)
 • Mi dolor - Juan D'Arienzo (Osvaldo Ramos)
 • Por una cabeza - Quinteto real
 • A media luz - Quinteto real
 • El amanecer - Quinteto real
 • Hotel Victoria - Francisco Canaro
 • Hotel Victoria - Angel D'Agostino (Angel Vargas)
 • Hotel Victoria - Roberto Firpo
 • Kiss of Fire - Luis Armstrong
 • Buscandote - Osvaldo Fresedo (Ricardo Ruiz)

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди

No comments:

Post a Comment