Милонгеро радио на: Facebook | Радио МОФ

Sunday, May 4, 2014

Магичните прсти на Родолфо Биаџи

Не постојат помагични прсти во тангото од оние не пијанистот Родолфо Биаџи. Неговите изведби и импровизации знаат да го допрат секое срце, а на танчерите на подиумот им даваат невидена полетност.

На неговото влијание му се припишува препознатливиот ритмичен стил на Кралот на ритамот Хуан Д`Ариенцо. Имено, еднаш кога Д`Ариенцо задоцнил на милонга, со неговиот оркестар раководел Биаџи, кој во тоа време бил пијанист. Под раководство на Биаџи оркестарот на Д`Ариенцо свирел изразито ритмично, што публиката го поздравила со воодушевување. Подоцна Д`Ариенцо го адаптирал својот стил во целосно ритмичен.

Биаџи подоцна формирал свој оркестар кој оставил легендарни парчиња музика, но најпрепознатливи се оние со вокалистите Андреaс Фалгас и Хорхе Ортиз.

Оваа недела за танда на неделата одбравме една лирична танда на Карлос Ди Сарли со вокалот на Роберто Руфино.

Слушајте Милонгеро радио вечерва (недела 4.05.2014) во 23 часот.

Во оваа епизода слушавме
 • Dime mi amor - Juan D'Arienzo (Hector Maure)
 • Guapeando - Anibal Troilo
 • Esta Noche De Luna - Carlos Di Sarli (Roberto Rufino)
 • Mañana Zarpa Un Barco - Carlos Di Sarli (Roberto Rufino)
 • Tristeza Marina - Carlos Di Sarli (Roberto Rufino)
 • Verdemar - Carlos Di Sarli (Roberto Rufino)
 • El Trece - Rodolfo Biagi
 • El Yaguaron - Rodolfo Biagi
 • Quiejas De Bandoneon - Rodolfo Biagi
 • La Chacarera - Rodolfo Biagi (Andreas Falgas)
 • Son Cosas Del Bandoneon - Rodolfo Biagi (Andreas Falgas)
 • A Mi No Me Interesa - Rodolfo Biagi (Andreas Falgas)
 • Viejo Porton - Rodolfo Biagi (Teofilo Ibanez)
 • Dichas Que Vivi - Rodolfo Biagi (Andreas Falgas)
 • Nada - Rodolfo Biagi (Alberto Amor)
 • Tus Labios Me Diran - Rodolfo Biagi (Alberto Amor)
 • Lucienne - Rodolfo Biagi (Alberto Amor)
 • Amurado - Pedro Laurenz

Во оваа епизода зборувавме за

Поврзани епизоди

No comments:

Post a Comment